Et seminar med ovenstående titel blev afholdt af Øst-Info i København den 7. november.
Som udgangspunkt var fokus rettet mod udfordringer for danske virksomheder i forbindelse med exit fra Rusland. En præsentation blev holdt af Thomas Salicath, advokat og partner i DLA Piper advokatfirma. Ifølge ham har situationen ændret sig meget siden begyndelsen af krigen.
De russiske myndigheder opdeler de udenlandske selskaber i tre grupper:
-dem som fortsætter med at operere i landet
-dem som vil overføre deres andele til russiske partnere, for derefter at vende tilbage senere
-dem som vil trække sig helt ud af Rusland
De virksomheder som vil trække sig ud af Rusland er under pres. Allerede i 2022 udstedtes et præsidentdekret, der gav mulighed for at sætte dem under midlertidig ”ekstern styring”. Sådanne mekanismer blev bl.a. anvendt over for Carlsberg i juli måned. Rusland nægter at erkende nationalisering, men det er værd at bemærke, at ingen ved hvornår en sådan styring kan ophæves.
De virksomheder, som ville overdrage deres aktiver for symbolske beløb til f.eks. den hidtidige ledelse, kan glemme alt om denne løsning – begrebet ”symbolsk beløb” eksisterer ikke længere. Vil man tværtimod sælge sine russiske aktiver, skal man søge en speciel godkendelse fra myndighederne. Er man heldig at få sådan en, må man acceptere at salgsprisen må maksimalt udgøre 50% af en værdiansættelse. Udover det skal man betale 15 pct. i såkaldte ”exit tax”.
Claus Mathiesen, lektor på Forsvarsakademiet, kom med en opdatering om krigen i Ukraine og med et bud på udviklingen af konflikten mellem Rusland og Ukraine. Ifølge ham ser krigen ikke ud til at blive afsluttet foreløbig og uanset udfaldet vil Rusland fortsat være en stormagt med sine egne ambitioner, da sandsynligheden for politisk, økonomisk og militært kollaps er lav.
Ifølge Aage Nielsen, grundlægger og ejer af Vitus Bering Management, har økonomi lav prioritering hos myndighederne i Moskva. Forsvarsudgifterne stiger voldsomt og våben- og ammunitionsfabrikkerne kører 24-7, imens andre sektorer udsultes økonomisk. Aage Nielsen har mange års erfaring i Rusland og ifølge ham er det på nuværende tidspunkt for tidligt at kalde Ruslands økonomi for krigsøkonomi, det er snarere en mobiliserings-økonomi.
Ivan Nadelmann, CEO i BiludanGruppen og stifter af biludlejningsselskabet Avis i Rusland, er åbenbart blandt dem som nåede at forlade Rusland i tiden. Avis blev flere år i træk anerkendt som Ruslands ledende biludlejningsvirksomhed, men denne succeshistorie var ligeledes afbrudt af krigen i Ukraine. Ivan Nadelmann var nødt til at tilpasse sig alle de nye exit regler, men til sidst lykkedes det ham at finde en køber til hans russiske virksomhed og at få handlen godkendt af de lokale myndigheder.
Præsentationen af det logistiske kaos, som er skabt af Ruslands invasion af Ukraine, blev holdt af Leif Pedersen, direktør i DFDS Logistics og honorær konsul i Danmark for Kasakhstan. Han pegede bl.a. på de udfordringer, der opstod ved levering af gods til lande i Centralasien, bl.a. til Kasakhstan og løftede sløret for hvordan disse udfordringer blev løst.
Esben Juul Bergmann Schjødt, som repræsenterede det Ukrainsk-Danske Handelskammer, kom med en oversigt over de økonomiske problemer, som Ukraine oplever i forbindelse med krigen. Han fortalte også om de finansieringsmuligheder, de danske virksomheder har ved samhandel med Ukraine. Han pegede blandt andet på den nye genforsikringsaftale for løbende samhandel, der er indgået mellem EIFO og Atradius den 6. november i år.
Efter seminaret nød deltagerne og oplægsholderne en velsmagende middag på en restaurant.
Comments