Ovenstående spørgsmål spekulerede jeg på den 26. januar, da jeg var på vej til møde med Kasper Torup-Villadsen, CEO i Goodvalley Ukraine. Virksomheden er en del af det store danskejede landbrugsselskab Goodvalley, som er engageret i hele værdikæden inden for svineproduktion.
Kasper Torup-Villadsen er lige vendt tilbage til Danmark efter en rejse til Ukraine og vi mødes på Goodvalleys kontor i København, i det gamle Axelborg. Der er et stykke vej herfra til Ivano-Frankivsk oblast i den vestlige del af Ukraine, hvor Goodvalley har ni svinefarme. Herfra er der cirka 150 km til den polske grænse mod vest og omkring 800 km til frontlinjen mod øst.
Ved første øjekast adskiller livet sig ikke i den del af Ukraine fra det, der var før Ruslands invasion. Man ser ikke meget militært personel eller kampvogne på vejene, ifølge Kasper Torup-Villadsen. Men Ukraine er i krig, og der er mange plakater på vejene med en hyldest til soldater, som har mistet livet. Når man kører forbi kirkegårde, ser man tit blomster og ukrainske flag.
Goodvalley har 600 ansatte i Ukraine og alle er påvirket af situationen ved fronten, både direkte og indirekte. Mange har bekendte og familiemedlemmer i hæren. Siden krigens begyndelse har 37 ansatte hos Goodvalley skiftet sit arbejdstøj ud med den militære uniform, og 6 af dem har betalt den højeste pris for deres indsats for det frie Ukraine.
”Det er jo vanvittigt hårdt for vores kollegaer. Det er noget, vi bliver nødt til at navigere i til alle tider og at have en forståelse for, hvordan vi gør det bedst muligt for dem,” siger Kasper Torup-Villadsen.
På grund af krigen har mange virksomheder i Ukraine udfordringer med rekruttering. Selv om mange fra det østlige Ukraine er flyttet til de vestlige regioner, kommer en del af dem med en mental bagage, som gør det svært at tage et job med det samme, ifølge Kasper Torup-Villadsen. En del af befolkningen er også rejst til udlandet.
Men dem som har et job er glade for at gå på arbejde. Alt Goodvalleys produktion sælges lokalt og kommer i sidste ende ud som slagteriprodukter til forbrugerne, ikke mindst til dem som er i uniform. Det giver således mening at passe sit job.
”Der er en fantastisk energi i forhold til arbejdet. Det at folk har et job, og at de har noget at give sig til og en måde hvorpå deres familier kan overleve, er jo vigtigere end nogensinde, og det kan vi mærke på deres arbejdsindsats. Dygtige og dedikerede folk har der jo altid været. Men i dag kan man føle, at der er en anden form for purpose, når de ved at de producerer protein til hæren og afgrøder til befolkning,” siger Kasper Torup-Villadsen.
Og dette afspejles på resultaterne. I Ukraine producerer Goodvalley ca. en halv million grise på årsbasis og de sælges alle til de lokale slagterier. Det sidste år voksede produktionen med ca. 8 pct. og udsigterne for 2024 er heller ikke dårlige.
”Vi vil ikke negligere de omstændigheder der er og det miljø vi opererer i, men vi ønsker også at fortælle den side af forretningen som stadigvæk pågår. Vi gør, hvis vi kan simplificere det lidt, det samme som vi gjorde for to år siden. Vi producerer grise og vi producerer korn,” siger Kasper Torup-Villadsen.
Der vil ikke gå lang tid før han igen vil pakke sin rejsetaske. Som sædvanligt vil turen gå med fly til Rzeszów i det sydlige Polen, herfra med taxa til grænseovergangen ved Medyka, som passeres til fods. Til spørgsmålet om han er nervøs, svarer Kasper Torup-Villadsen: ”Jeg tror ikke, jeg ville gøre det, hvis jeg var nervøs. Altså hvis man hele tiden havde en klump i halsen, ville det ikke være sjovt. Vi har jo som sagt 600 mand og de er der hver dag.”
Har du erfaringer i Ukraine, Kaukasus eller Centralasien, som du vil dele med andre virksomheder, er du meget velkommen til at kontakte Øst-Info.
Comments