top of page

Virksomheder gør sig klar til genopbygning af Ukraine

Momentum kan være på Ruslands side, men vestlige virksomheder og investorer gør sig klar til tiden efter krigen og til genopbygning af Ukraine, skriver Bloomberg. Ifølge Den Europæiske Investeringsbank vil genopbygningen koste omkring fem gange så meget som den amerikansk-finansierede Marshall-plan, der efter Tysklands nederlag drev den industrielle renæssance i Europa.

 

I betragtning af hvor pengene kommer fra, vil de amerikanske og europæiske virksomheder sandsynligvis få hovedparten af kontrakterne og de forbereder sig til opgaverne. Den tyske producent af byggematerialer Fixit Group er i gang med at etablere produktion i det vestlige Ukraine, mens den tyske kemi- og medicinalvirksomhed Bayer AG har annonceret investeringer i frøproduktion. Forsvarsgiganten Rheinmetall AG annoncerede i februar deres planer om at etablere et joint venture i Ukraine, for at producere tiltrængt 155 mm artilleriammunition.

 

Imens vestlige virksomheder gør sig klar, er tyrkiske firmaer allerede i gang med opgaverne. Entreprenører fra Tyrkiet har de sidste to år gennemført 70 projekter i Ukraine til den samlede værdi af omkring 1 milliard dollars, ifølge den tyrkiske handelsminister Omer Bolat. Blandt de særligt aktive virksomheder er Onur Group og Dogus Construction, som bygger broer, veje og etablerer nye hospitaler.

 

Stålproducenten Metinvest BV anslår, at når den storstilede genopbygning starter, vil der være brug for omkring 3,5 millioner tons stål til at genoprette boliger og social infrastruktur. Virksomheden påstår, at den er klar til at imødekomme denne efterspørgsel.

 

Den danske indsats er rettet i særlig grad mod havnebyen Mykolaiv, hvor de lokale myndigheder i samarbejde med private virksomheder, ikke mindst med den danske COWI, udarbejder en masterplan for byens udvikling frem til 2050. For at dække indbyggernes basale behov bruges en væsentlig del af de danske midler i dag til at købe generatorer, vandpumper og at støtte minerydning i området.

Comments


bottom of page