• andrej133

Vær omhyggelig med valg af gave til din russiske partner

Nu er det snart jul og nytår. Planlægger man et møde med en russisk partner og vil gøre indtryk, kan man overveje en gave.


Her er par momenter, der er værd at være opmærksom på. I Rusland siger man ”Man kigger ikke på tænderne hos den hest, som man fik i gave” (don't look a gift horse in the mouth). Ordsproget stammer fra den tid, hvor russiske bønder plejede at tjekke hestens tænder for at være sikre på, at dyret var rask og på den måde undgå fejlkøb. Her er vi, danskere og russere, åbenbart ret tæt på hinanden - enhver gave modtages med taknemmelighed.


I Rusland er det OK at give alkohol i gave. En god flaske vodka er mange gange en sikker gave. Er din russiske partner en kvinde, vil vodkaen, som er en mandfolke-drik, dog næppe være et godt valg. I denne situation vil en flaske cognac være mere passende. For at gøre gaven mere feminin kan man kombinere den med en buket blomster. Vær dog opmærksom på, at antal blomster skal være ulige. Giver man en buket med et lige antal blomster, har man skudt forbi, da et lige antal blomster bruges til begravelse.


Vil du gøre gaven mere underholdende, kan du komme med en flaske mjød. I Rusland kendte man endda en lignende drik i vikingetiden. Det måske sjoveste i historien er, at navnet på den russiske drik er identisk med det danske. I vikingetiden drak russere nemlig ”мёд”, udtales som “mjod”. Den russiske ”mjod” fremstilledes, lige som den danske, med en stor mængde honning. På russisk udtales honning, for resten, også som ”mjod” - heraf navnet på den russiske drik. Hvem der stjal opskriften fra hvem - vikinger fra russiske bønder eller russiske bønder fra vikinger - er ikke så vigtigt. Men en flaske mjød kan således være en sjov og underholdende gave.


Overvejer man en gave til en russisk embedsmand, er det værd at huske, at gaven ikke må være dyrere end 3000 rubler (i overensstemmelse med The Civil Code of the Russian Federation, article 575). Dette beløb svarer til ca. 300 danske kroner efter dagens kurs. Hvis gaven koster mere, så skal han aflevere den til staten. Ordningen blev indført af Dmitrij Medvedev i 2014 for at bekæmpe korruption, men ifølge Transparency International er man næppe kommet i mål dermed.


Og sidst, men ikke mindst. I Rusland er nytår en mere højtidelig begivenhed end den russiske jul, som i øvrigt fejres efter nytår, den 6. januar. Gaverne gives normalt til nytår.9 visninger

Øst-Info, Lysalleen 175, DK-4000 Roskilde, Denmark – Telefon (+45) 2023 6945 - info@oest-info.dk