Serhii Yukhimenko, en ukrainsk landmand, har oplevet både medgang og modgang, men lige nu står han midt i en krise, der har ramt ham lige i solar plexus. Jeg hører den første del af hans historie, mens han er på virksomhedsbesøg i Danmark. Den anden del får jeg en uge senere, da han er på hjemmebane, på sin gård ved landsbyen Begach i Tjernihiv oblast, ca. 200 km nordøst for Kyiv.
Med sine 35 års erfaring i landbrug har han prøvet lidt af hvert, men i 2015 kastede han sig ud i et projekt, der skulle blive hans livsværk. Han samlede alle sine midler og byggede en fabrik til produktion af pommes frites. Fabrikken blev etableret i byen Mena, som ligger 50 km øst for Tjernihiv – i centrum af Tjernihiv oblast. Det lykkedes ham også at finde en investor - en tyrkisk virksomhed leverede en betydelig del af udstyret på kredit.
I starten gik det godt. Efterspørgslen var høj, og takket være høj kvalitet og leveringssikkerhed banede hans virksomhed vejen til en række gode kunder. Hans frosne pommes frites kunne blandt andet købes i supermarkedskæder som den franske Auchan og den tyske Metro Cash & Carry i Ukraine. En væsentlig del af produktionen blev leveret til restauranter og fastfoodkæder, men også til kunder i Aserbajdsjan, Georgien, Bulgarien, Israel og Jordan.
Det første slag kom under corona, da restauranter på stribe drejede nøglerne om, og efterspørgslen på pommes frites faldt kraftigt. Det andet slag kom i februar 2022 med Ruslands invasion. En del af Tjernihiv oblast var besat, og alt forretningsliv i regionen gik mere eller mindre i dvale.
Heldigvis skulle Serhii ikke være nervøs for sin familie. Hans datter var for længe siden flyttet til Holland, og det lykkedes ham at sende sin kone til udlandet for at være i sikkerhed. Han selv valgte at blive for at passe på sin gård og sin virksomhed.
På den anden side af floden, ca. 3 km fra Serhiis landsby, etablerede de russiske tropper et militærhovedkvarter og et felthospital. Måske af den grund undgik landsbyen en massakre, men hele besættelsesperioden var kun et spørgsmål om at overleve og hjælpe naboerne, ifølge Serhii.
Alt forretningsliv i området gik mere eller mindre i stå, og al forsyning af fornødenheder udefra var afbrudt. Men man kan ikke løbe fra sit ansvar, siger Serhii. For at hjælpe sine naboer arrangerede han sammen med sine venner produktion af brød og levering af de mest basale produkter, såsom olie, sukker og pasta, til landsbyen.
Efter to måneder, presset af de ukrainske styrker, trak russerne sig tilbage. Mirakuløst gik fabrikken helskindet igennem besættelsesperioden, og det samme gjorde Serhii, næsten. Fra den russiske side fløj granater over landsbyen med jævne mellemrum, og en af dem eksploderede lige over hans hoved. Han blev ramt af granatchok og mistede en del af hørelsen. Som heldigvis er langsomt på vej tilbage.
Krigen er endnu ikke slut, men frontlinjen er nu flere hundrede kilometer væk, og livet genoptager sin normale gang. Og så er der spørgsmålet om, hvad man skal gøre med virksomheden. Fabrikken står stadig stille. Corona og besættelsen kostede den ukrainske forretningsmand dyrt på pengepungen.
For at genetablere produktionen har han brug for kartofler. Tidligere hjalp han sine leverandører, landmændene, med læggekartofler, og de leverede de nye kartofler til fabrikken. Denne kæde er dog brudt. Derudover er der et andet problem: Da en del af maskinerne til fabrikken blev leveret på kredit, skylder Serhii stadig penge til virksomheden i Tyrkiet, som truer med at komme og hente udstyret.
Den stædige ukrainer vil ikke give op. Han rejser rundt i landet for at finde en løsning. Han overvejer blandt andet at omlægge produktionen fra pommes frites til grøntsager – at vaske dem, pakke og gøre dem klar til detailsalg. Derfor havde han også været i Danmark, bl.a. for at besøge ASA-LIFT A/S i Sorø – specialist inden for grøntsagshøstteknologi.
Under alle omstændigheder har han brug for hjælp, og han er åben for alle muligheder. Er man interesseret, er man velkommen til at kontakte Serhii på følgende e-mail og telefonnumre:
på tlf. +380 50 313 1441 eller +380 96 109 7052.
Comments