• andrej133

Hvordan kan jeg finde en agent i Rusland?

En af mulighederne er selvfølgelig at tage på en messe i Moskva eller Skt. Petersborg. Der er flere messecentre, og man kan finde en messe, der matcher sin virksomheds profil. Søger man kontakter inden for f.eks. fødevarer, vil jeg anbefale messen WorldFood www.world-food.ru, maskiner til landbrug og fødevareproduktion – AgroProdMach www.agroprodmash-expo.ru/en, byggematerialer - WorldBuild www.worldbuild-moscow.ru, skibsbygning – messen Neva i Skt. Petersborg www.transtec-neva.com, olie-og gasindustri - Neftegaz www.neftegaz-expo.ru/en osv osv.


Selvsagt behøver man ikke at leje en messestand. Man kan lige så godt gå rundt og tale med folk, og personligt kan jeg nemlig bedst lide denne tilgang. Her bør man være opmærksom på et par udfordringer. Den første er logistik, dvs. hvordan du udnytter den kostbare tid bedst muligt. Min erfaring siger, at sandsynligheden for, at man ikke træffer den ønskede person med det samme er høj. Din kontakt kan holde møde med en kunde, spise, gå på toilet osv. For at ikke spilde tid har jeg udarbejdet et system, som jeg også kan anbefale til andre.


I min slidte lædermappe ligger en bunke af hjemmelavede A5 kort. Øverst til høje er der nogle rubrikker til udfyldning: Dato for næste besøg (hvis jeg er på messen flere dage); tid for næste besøg; firmaets navn; stand nr. samt navn på kontaktperson. Resten af pladsen bruger jeg til notater. Er min kontaktperson ikke til stede, udfylder jeg hurtigt alle disse rubrikker, lægger kortet i mappen på en sådan måde, at kortet med det næste besøg altid ligger øverst. På denne måde ved jeg til enhver tid, hvornår og hvor henne mit næste møde er, samt navnet på min kontaktperson. Dette system sparer mig tid og tillader at gennemføre rigtig mange møder pr. dag.


Den anden udfordring kan være den sproglige. Jeg taler selv russisk, men det er der ikke ret mange, som gør. Og mine landsmænd er desværre ikke verdensmestre i engelsk. På den anden side, nemlig på messen, har ethvert russisk firma med selvrespekt en engelsktalende medarbejder på sin stand. Er en sådan person optaget i møde, kan du bruge ovenstående kortsystem for at vende tilbage.


Der er både fordele og ulemper ved at søge agent på en messe. På messen kan du altid finde førende aktører i branchen. Deres messestande er synlige, og de har normalt flere medarbejdere. Alle store distributører og agenter er ikke nødvendigvis til stede – de sidste to-tre år har russiske virksomheder sparet på messedeltagelse - men det er næsten sikkert, at de største viser flaget.

Disse #messecentre er værd at besøge i Moskva og Skt. Petersborg:

Moskva

http://eng.crocus-expo.ru

http://vdnh.ru/en

http://www.expocentr.ru/en

Skt. Petersborg

http://lenexpo.ru/en

Expocentre Moscow

Øst-Info, Lysalleen 175, DK-4000 Roskilde, Denmark – Telefon (+45) 2023 6945 - info@oest-info.dk