• andrej133

Hvad man må ikke gøre i Rusland

Dette spørgsmål var i særligt aktuelt efter opløsning af Sovjetunionen. Dengang skulle man være opmærksom på mange ting ved rejser til Moskva, ikke mindst med hensyn til personlig sikkerhed. Jeg frarådede at bruge de private taxier i Sheremetyevo lufthavnen og holde sig til udvalgte hoteller. Nu kan man bruge Uber i Moskva lige så godt, som man kunne i København, og den russiske hovedstad ligner mere eller mindre enhver anden europæisk by (kig bare på dette smukke billede). ”Doing business in Russia” er måske ikke ret meget anderledes end doing business andre steder i verden. Man kan nå meget med sund fornuft og ved at huske ”skik følge eller land fly”. Russerne siger selv: ”Man går ikke til et fremmed kloster med sit eget reglement”. Imidlertid dukker det gamle spørgsmål op igen en gang imellem. Her er mit bud på nogle enkelte svar.


En snak om politik kan ødelægge forholdet til din partner

Du kommer ingen vegne med den snak. Det ved jeg ud fra min egen erfaring, fra møder med mine venner, endda medlemmer af min russiske familie. Det er lige som at tale forbi hinanden eller at bo i to forskellige verdener. I 90erne kunne vi diskutere næsten alt og kunne hurtigt komme til enighed. Disse tider er desværre forbi.


Husk dit pas

Du må ikke glemme dit pas på hotellet. En russisk politibetjent har ret til at stoppe dig for at tjekke dit ID eller dit pas. De har også ret til at tilbageholde dig i tre timer for at bekræfte identifikationen.


Russiske bandeord er frastødende (hvis man altså kender dem..)

Det russiske sprog har tradition for en særlig form for vulgært slang kaldet 'mat', som bygger på et lille udvalg af bandeord. Jeg hører dem tit, endda på offentlige steder – på gader, restauranter, supermarkeder. Men.. Det bliver sikkert betragtet som frastødende, hvis du bruger dem over for din russiske partner (med mindre I har drukket jer godt fulde).


Man siger ”De” til en, som man ikke kender

Jeg er sikker på, at man bruger meget mere ”De” i Rusland end i Danmark. Ifølge russisk skik og brug siger man altid ”De” til ukendte mennesker samt til dem, som er væsentligt ældre end dig selv. Jeg siger stadigvæk ”De” til min gamle svigermor.


Man sidder ikke ned i offentlig transport, hvis en senior står op

Det er god tone i Rusland, at man giver sin plads i bus eller tog, hvis en senior står op.


En gave til en kvinde den 8. marts

En russisk mand kan slippe af sted med meget over for sin kæreste eller kone, men hvis han glemmer at købe blomster den 8. marts (”Kvindernes internationale kampdag”, mens det i Rusland blot hedder ”Kvindernes dag”), taber han ansigt for altid. Denne tradition ligger nærmest i de russiske gener. Jeg bor i Danmark, men hvis jeg glemmer blomster til min russiske kone den dag i foråret, bliver jeg i bedste fald til grin. Har du en kvinde som forretningspartner i Rusland, kan du den 8. marts score extra points med en lille gave eller buket blomster.Øst-Info, Lysalleen 175, DK-4000 Roskilde, Denmark – Telefon (+45) 2023 6945 - info@oest-info.dk