• andrej133

Er det normalt at se kvinder i ledende stillinger i Rusland?

Dette spørgsmål får jeg relativt ofte. Hvis jeg svarer meget enkelt, så er det helt normalt. Nogle danske virksomheder samarbejder med firmaer i Rusland, agenter og distributører, der er ledet af kvinder, og jeg husker ikke, om jeg har hørt, at det på en eller anden måde er en ulempe. Selv om Rusland ofte er set som et land med et patriarkalsk familiemønster, er denne opfattelse åbenbart ikke helt korrekt. Der er naturligvis en række brancher, hvor mændene spiller en dominerende rolle, f.eks. inden for byggeriet eller energisektoren, men det vil være en stærk overdrivelse at sige, at russiske kvinder er underordnet mændene.


Dette bekræftes også af internationale studier. En undersøgelse fra det kendte revisionsfirma Grant Thornton viser, at Rusland tilhører en gruppe lande, hvor kvinder aktivt deltager i erhvervslivet og ofte er udpeget til ledende stillinger. Ifølge firmaets rapport “Women in business: beyond policy to progress”, der blev offentliggjort sidste år, har Rusland tradition for kvindernes deltagelse i virksomheders ledelse. 91 pct. af de russiske firmaer har mindst én kvinde i ledende stillinger. I EU ligger denne indikator på 73 pct., mens den i USA og Canada er på 81 pct. Rusland er endvidere blandt de 10 europæiske lande, hvor virksomhedsledere er mest positive vedrørende ligestilling mellem mænd og kvinder.


Nikolaj Nekrasov, den berømte russiske digter fra det 19. århundrede, skrev i sit kendte værk ”Kong Frost med den røde næse” om en russisk kvinde, at hun ”stopper en galoperende hest og går ind i et brændende bondehus." Siden da er disse to linjer ofte blevet citeret ved beskrivelse af de russiske kvinders mod og viljestyrke.


Personligt tror jeg på, at russiske kvinders aktive rolle i erhvervslivet er forbundet med den rolle, som de historisk har haft i familielivet. Da jeg i sin tid kom til Danmark, var jeg overrasket over den lige fordeling af familiens byrder mellem mænd og kvinder. Min far i Rusland har aldrig været til forældremøder på min skole og kunne aldrig finde på at stå og lave mad i køkkenet. Alle disse og mange andre opgaver var på min mors skuldre, og hun har aldrig svigtet sit ansvar. For mit vedkommende er det således ikke overraskende, at ved overgangen til markedsøkonomi er mange russiske kvinder villige til at gribe chancen og kaste sig ud i forretningseventyr og således blive synlige i ledende stillinger i virksomhederne.Øst-Info, Lysalleen 175, DK-4000 Roskilde, Denmark – Telefon (+45) 2023 6945 - info@oest-info.dk